Historien om dina kläder

Scrolla ner för att se

Ungefär hälften av våra kläder består av bomull.

Stora insektsangrepp och ogräs gör bomullen lite besvärlig att odla. Det går åt mycket bekämpningsmedel. Bomullsodlingarna står för 25 procent av världsförbrukningen av insektsmedel, och 11 procent av ogräsmedlet. Och då ska du veta att bomull endast utgör 2,5 procent av världens alla odlingar.

Bomullsodlingarna råkar ju vara en arbetsplats för många människor. Men de som jobbar här har ofta inget skydd mot alla kemikalier.

FN beräknar att miljontals människor skadas till följd av kemiska bekämpningsmedel. Flera hundra tusen av dem dör av sina skador. Varje år!

Bomullsplantan gillar sol och odlas ofta i riktigt torra områden. Därför blir man tvungen att konstbevattna i stor utsträckning. Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kilo bomull.

När bomullen plockats transporteras den till textilfabriken. Den ligger ofta i ett annat land.

Väl i fabriken går det i runda slängar åt 1 kilo kemikalier för att producera 1 kilo textil. Det mesta tvättas ur men lite av detta stannar kvar i det färdiga klädesplagget. Det kan alltså vara en bra idé att tvätta nyinköpta kläder innan du tar dem på dig. För att skapa kläder av bomull går det alltså åt massor av kemikalier, spinnoljor, klister, färgpigment (som kan innehålla tungmetaller), salt och syror. Maskinerna är mycket energikrävande och drivs ofta av fossila bränslen. Precis allt bomullstyg bleks och på många ställen använder man sig av klorblekning. Klorerande ämnen är inte alls bra för oss människor och extra trist för alla vattenlevande organismer.

Människorna som arbetar på textilfabriken gör det under förhållanden som aldrig hade godkänts i EU. De utsätts bland annat för stora mängder dammpartiklar och tunga kemikalier.

Som om detta inte vore nog får de dessutom riktigt dåligt betalt.

På många ställen renas inte det smutsiga, kemikalietyngda vattnet från fabriken. Det rinner istället rakt ut i naturliga vattendrag och förgiftar omgivningen. Som du vet hänger allt vatten ihop, vilket innebär att det också påverkar dricksvattnet för människorna i området.

När kläderna väl är redo för leverans transporteras de ofta tvärs över hela jordklotet för att komma till butiken och till oss – kunderna.

Varje år köper vi svenskar i genomsnitt 24 kilo textil per person.

Under 2013 var inflödet av kläder och hemtextil till Sverige hela
121 000 ton. Inte undra på att vi är välklädda!

Modetrenderna avlöser varandra i en rasande fart – och man vill ju hänga med, eller hur?!

Men vårt habegär efter det allra senaste bidrar även till att vi snabbt gör oss av med kläder vi tröttnat på. Vi slänger alltså 8 kilo kläder per person och år. Om man funderar lite kring hur kläder faktiskt tillverkas känns det plötsligt inte alls okej.